lauantai 28. huhtikuuta 2012

Karjalanpiirakat


Innostuin tässä viikkona eräänä leipomaan. Idea/pakkomielle karjalanpiirakoista iski päähän töissä ja kotona sitten piti toteuttaa. Puuron kohdalla oli pakko oikaista ja käyttää hiutaleita. Muuten olisi mennyt piirakoiden valmistuminen yöhön.
Seuraavalla ohjeella tulee 30 pienehköä tai 20 reilumman kokoista piirakkaa.

Täyte:
1 l maitoa
3,5 dl riisihiutaleita
1 tl suolaa (ehkä sais laittaa jopa 1,5 tl kun tulee täytteeksi)

Keitä puuro paketin ohjeen mukaan. Keittoaika on vain muutama minuutti ja puuro ehtii jäähtyä sopivaksi kuoritaikinaa työstäessä.

Kuori:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja

1. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi.
2. Pyörittele taikinasta pötkylä ja jaa se osiin (20-30 piirakan koosta riippuen).
3. Pyörittele palat palloiksi ja la painele pallot litteiksi. Peitä möykyt tuorekelmulla tai pidä niitä kulhon alla, etteivät kuivu.
4. Kauli myökyistä ohuita ja pyöreitä piirakankuoria. Käytä tässä kohtaa apuna ruisjauhoja. Pulikka olis kaiketi paras, mutta meillä on vain kaulin.
5. Levitä puuro kuoren päälle, taita sivut päälle ja rypytä. Tyyli vapaa, mutta pakollinen :) Puuron levitykseen käytettävää veistä kannattaa säilyttää piirakoiden välillä vesilasissa (kylmää vettä), niin levitys sujuu helpommin.
6. Paista 300 asteessa vartti. Eivät paisu uunissa, joten saa latoa pellille ihan tiiviistikin.
7. Upota kuumat piirakat voi-vesiseokseen* ja nosta vadille. Päälle leivinpaperi ja leivinpaperin päälle vielä pyyhe, niin kuoresta tulee sopivan pehmeä.

* Toiset kuulemma dippaavat valmiit piirakat voisulaan tai voi-maitoseokseen, mutta meillä käytetään vettä ja voita/margariinia. Tämän kokoiseen satsiin riittää 50 g voita ja vajaa desi vettä. Nämä siis sulatetaan keskenään.

Tulee hyviä. Jokusen kerran olen ennenkin tehnyt, mutta en nyt joka vuosi. Tänä vuonna voisi tehdä vielä toistamiseen, lasten synttäreille. Tosi helppohan noita karjalanpiirakoita on tehdä, mutta aikaa vaatii. Riisihiutaleita käyttäen meni 2 h. Kukaan ei tietenkään kiellä tekemästä sitä puuroa etukäteen...

Parit ompeluksetkin olisi valmiina, mutta niistä sitten lisää kun jaksan kuvata.

1 kommentti:

  1. Mullakin on pulikka jo ostettuna ja opin olen saanut nyt jo kuolleelta isänäidiltä, joka oli Karjalasta kotoisin:) Jos nämä viileät päivät jatkuvat niin meilläkin taidetaan tehdä karjalanpiirakoita!

    VastaaPoista